تحولات لبنان و فلسطین

۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۱
کد خبر: 762679

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو_ایران، از ثبت جهانی چشم‌انداز فرهنگی هورامان (اورامانات)  به‌ عنوان  بیست ‌و ششمین میراث ملموس کشورمان در فهرست میراث جهانی یونسکو خبر داد. 

منظر فرهنگی اورامانات ثبت جهانی شد

قدس آنلاین: به گزارش خبرنگار مهر، پویا طالب‌نیا روز سه شنبه در گفتگو با خبرنگاران با تبریک ثبت جهانی هورامان به مردم منطقه و تقدیر از همراهی آنان برای تکمیل این پرونده مهم و اثرگذار، بیان داشت: ثبت جهانی منظر فرهنگی هورامان در چهل و چهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو، یکی دیگر از اهداف تعیین شده برای معرفی داشته‌های فرهنگی ایران را در عرصه جهانی محقق کرد.

وی با بیان اینکه هورامان بیست و ششمین اثر جهانی ایران و سومین منظر فرهنگی ثبت شده پس از منظر فرهنگی بم و منظر فرهنگی میمند است، افزود: هورامان با داشتن معیار گواهی بی‌همتا یا دست‌کم استثنایی بر یک سنت فرهنگی یا تمدن زنده یا از میان رفته توانست موافقت قاطع کمیته میراث جهانی یونسکو را کسب کند.

مدیر پایگاه منظر فرهنگی هورامان با اشاره به تعامل قابل توجه انسان و طبیعت در این منطقه گفت: هورامان نمونه برجسته‌ای از تعامل بین انسان و محیط زیست یا نماینده یک فرهنگ است و این مورد نیز به عنوان دومین معیار ثبت جهانی هورامان مدنظر قرار گرفته است.

طالب‌نیا اظهار داشت: در این مدت با همراهی پژوهشگران و صاحب نظران مطالعات ارزشمندی انجام شده است که با توجه به این داده‌ها باید برای حفاظت از این میراث ارزشمند برنامه‌ریزی شود.

وی بر اهمیت نقش مردم در آینده ثبت جهانی هورامان تاکید کرد و گفت: باید با مشخص کردن ضوابط و مقررات خاصی برای حفاظت از داشته‌های ارزشمند فرهنگی و تاریخی منطقه با تاکید بر نقش مردم برنامه‌ریزی لازم انجام شود.

به گفته مدیر پایگاه منظر فرهنگی هورامان عرصه در نظر گرفته‌شده برای منظر جهانی هورامان، ۱۰۶ هزار و ۳۰۷ هکتار و حریم آن نیز ۳۰۳ هزار و ۶۲۳ هکتار درنظر گرفته شده است.

ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات اهمیت زیادی داشت

‌الله ایوبی نیز در این‌باره اظهار کرد:  در نشست امروز چهل‌وچهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (سه‌شنبه پنجم مرداد ۱۴۰۰) در شهر فوجوی چین، پرونده «چشم‌انداز فرهنگی هورامان/ اورامانات» مورد بررسی قرار گرفت و با تصویب اعضای کمیته، به‌عنوان بیست‌وششمین میراث ملموس کشورمان در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد. 

وی عنوان کرد: با همت بسیار خوب کارشناسان ایرانی، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همکاران ارجمند کمیسیون ملی یونسکو در ایران و دفتر نمایندگی ایران در پاریس این اتفاق فرخنده به ثمر نشست. همچنین باید از مدیران و مسؤولان و هنرمندان استان‌های کردستان و کرمانشاه که در این راه تلاش‌های قابل توجهی کردند، تشکر کنم.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو_ایران با بیان این موضوع که این پرونده از اهمیت بالایی برای کشورمان برخوردار بود، یادآور شد: هنرمندان ایرانی در این راه با همراهی در برپایی برنامه‌هایی از جمله نمایشگاه گروهی عکس «اورامان؛ دامان آسمان» نقشی پر رنگ در این اتفاق داشتند که از همه آنان تقدیر می‌کنم.

 لازم به یادآوری است نمایشگاه گروهی عکس «اورامان؛ دامان آسمان» در مهر سال 1399 با حضور حجت حسام مهدی ارزیاب مصری پرونده اورامانات از سوی سازمان ایکوموس (نهاد مشورتی یونسکو در خصوص نگهداری و پاسداری از میراث فرهنگی) محمد حسن طالبیان معاون وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و مجید رجبی معمار مدیرعامل خانه هنرمندان و جمعی از مدیران و اهالی فرهنگ و هنر و رسانه در خانه هنرمندان ایران افتتاح شد.

این نمایشگاه دربرگیرنده ۷۰ عکس منتخب از ۳۵ عکاس ایرانی به‌ویژه عکاسان استان‌های کرمانشاه و کردستان بود که تصاویر بدیعی از طبیعت، معماری، زندگی روزانه مردم و آیین‌های منحصر به‌فردی چون «عروسی پیرشالیار» و «پالنگان» را به نمایش عموم گذاشت.

همچنین در ادامه مجموعه برنامه‌های مربوط به پرونده ثبت جهانی چشم انداز فرهنگی اورامانات، مجموعه آثار برگزیده نمایشگاه مزبور  در ۱۰۵ صفحه و شمارگان ۳۰۰ نسخه توسط کمیسیون ملی یونسکو- ایران، منتشر شد.

 هورامان یا اورامانات نام منطقه‌ای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم خاص است که بخش‌هایی از شهرستان‌های سروآباد، سنندج و کامیاران استان کردستان و شهرستان‌های پاوه، جوانرود، نودشه و نوسود استان کرمانشاه را شامل می‌شود.

معماری هورامان (اورامانات) به‌طور کامل با کوهستان انطباق یافته و متکی بر ساخت‌وساز با استفاده از سنگ و به‌شکل خشکه‌چین است و خانه‌ها در روستاهای منطقه با توجه به شیب تند دامنه‌های صخره‌ای به‌صورت پلکانی ساخته شده‌ است، خانه‌ها در اکثر موارد در دو طبقه ساخته شده و بر اساس معیشت، فضای خانه‌ها با یکدیگر متفاوت است و خانه‌های افراد باغ‌دار، کشاورز و دامدار کمابیش با هم متفاوت است، در بسیاری از موارد طبقه همکف به محل نگهداری گله و انبار اختصاص دارد، فضای اصلی مسکونی در طبقه بالاتر واقع است و از بخش‌های مختلفی تشکیل می‌شود. ساکنان این منطقه نیز به گویش هورامی سخن می‌گویند.

کمیسیون ملی یونسکوایران، این موفقیت بزرگ را به مردم شریف ایران‌زمین و تمام همکاران محترم دخیل در این پرونده جهانی، تبریک می‌گوید.

علاقه‌مندان برای مشاهده این آثار ارزنده در گالری مجازی کمیسیون ملی یونسکو- ایران می‌توانند به آدرس زیر مراجعه کنند:

https://gallery.irunesco.org/

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.